Mepak-Kierrätys Oy
 

Home
In English
På svenska
Mepak-Kierrätys Oy
Sopimukset
Pakkaukset
Tiedotus
Linkit/Links
Pikavalinnat

Lokakuussa 1997 perustetun metallipakkausten tuottajayhteisö Mepak-Kierrätys Oy:n osakkaina on koko pakkausketju. Yhtiön hallitus päättää pakkaajilta ja pakattujen tuotteiden maahantuojilta perittävän hyötykäyttömaksun suuruuden. Mepak on yhtiöjärjestyksensä mukaisesti voittoa tavoittelematon.

Mepak-Kierrätys Oy merkittiin Uudenmaan Ympäristökeskuksen jätetiedostoon helmikuussa 1998, jolloin tehtiin myös sopimus Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy:n kanssa. Suomen tuottajavastuuasioita valvovan Pirkanmaan ympäristökeskuksen tuottajatiedostoon Mepak hyväksyttiin 16.6.2005. Mepakin tehtävänä on organisoida metallipakkausten hyötykäyttö Suomessa niin, että EU:n kanssa sovittu kierrätystavoite saavutetaan. Tyypillisiä metallipakkauksia ovat maali-, säilyke-, aerosoli- ja juomapurkit, alumiinivuoat ja lasipakkausten sulkimet sekä terästynnyrit, rullakot, metallihylsyt  ja sidontavanteet. Merkittävä osa metallipakkauksia käytetään Suomessa uudelleen kuten hanaolutastiat, tynnyrit, kaasupullot ja kaupan rullakot.

Hyötykäyttömaksut mahdollistavat kierrätyksen

Metallipakkausten valtioneuvoston päätöksessä määritelty kierrätystavoite vuonna 2008 on 50 prosenttia. Tämä tavoite saavutettiin jo vuonna 2003.

Hyötykäyttötoiminta rahoitetaan metallipakkauksia käyttävien pakkaajien ja maahantuojien maksamilla hyötykäyttömaksuilla, jotka PYR perii ja tilittää lyhentämättömänä tuottajayhteisölle. Mepak-Kierrätys Oy:n hallitus vahvistaa hyötykäyttömaksujen suuruudet vuosittain.

Kierrätysmalleja on haettu erilaisin kokeiluin

Mepak-Kierrätys Oy on toiminut aktiivisesti. Väripakkauksia on kerätty hyötykäyttöön usean vuoden ajan teollisilta maalin käyttäjiltä. Maaliastioiden käsittelyohjeet hyötykäyttöä varten on täsmennetty. Kuluttajamaalipakkausten ja tyhjien aerosolitölkkien kierrätys osana pienmetallikeräystä aloitettiin vuoden 2005 alussa. Tinatusta pellistä ja alumiinista valmistettuja pakkauksia kuten säilyke-, maali-, aerosoli- ja pantittomia juomatölkkejä kerätään osana pienmetallikeräystä noin 10.000 pisteessä ympäri Suomea. Kerätty materiaali on puhdasta ja oikeanlaatuista. Lassila&Tikanoja Oyj:n kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen perusteella metallipakkausten keräystoimintaa on kampanjoitu usean vuoden ajan.

Ympäristövaikutuksia on selvitetty

Käytettyjen metallipakkausten murskauksen ja sulatuksen ympäristövaikutuksista on tehty tutkimus. Tulokset osoittavat, että maali- ja säilykeastioiden käsittely on ympäristön kannalta romuautojen käsittelyä edullisempaa, ja että tina pieninä pitoisuuksina ei ole ongelma teräksen valmistuksessa. Kotimaassa tinapeltiä ei tällä hetkellä käytetä terästeollisuuden raaka-aineena. Kierrätys säästää energiaa neitseellisen raaka-aineen käyttöön verrattuna teräs- ja tinapeltipakkausten valmistuksessa 75 % ja alumiinipakkauksissa 95 %. Jokaisessa metallipakkauksessa on yli neljännes kierrätettyä materiaalia.

Sivukartta

____Oikotiet__________________
 

bulletKierrätysmaksut
bulletHyötykäyttösopimukset:
bullet Maalipakkaukset
bulletTinapelti ja alumiini
bulletTehdyt sopimukset
bulletVastaanottoehdot:
bulletaerosolit
bullet maalipakkaukset
bullettinapelti ja alumiini
bullet Vastaanottohinnat
bullet Vastaanottopaikat ja kartta
bullet Lomakkeet ja esitykset
bulletLinkit / Links

____Uutta____________________
 

bulletMetallisten maalipurkkien kierrätyksen tehostaminen
bullet Mepakin terminaalit
bullet Nousupaineita horisontissa
bulletNimitysuutinen
bulletEhdotus uudeksi jätelaiksi herättää kummastusta

 

 

Copyright © Mepak-Kierrätys Oy
Last modified: 16.11.2017