Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2022/10/ksittely-1364x650.jpg

6 loka 2022

Jäteala pitää otteessaan sukupolvesta toiseen

Jämsänkoskelainen Erkki Salminen Oy tuottaa jätehuollon palveluita nyt kolmannessa polvessa. Avoin keskusteluyhteys on perheyrityksen vahvuus, ja hyvää kommunikaatiota toivotaan myös tuottajayhteisön ja lainsäätäjien puolelta.

Keski-Suomessa toimivan jätehuoltoyhtiö Erkki Salminen Oy:n ajanlasku alkaa vuodesta 1956. Silloin nykyisen toimitusjohtajan Pilvi Konttilan isoisä sai liikenneluvan jätemateriaalin kuljettamiseen Jämsänkosken alueella. 

– Isoisä oli ensimmäisiä keskisuomalaisia yrittäjiä, jotka lähtivät kehittämään kierrätyspalveluita. Vuosien mittaan Erkki Salmisen aloittama toiminta on laajentuntut yhdestä autosta noin 15 kuljetusauton ja 35 työntekijän yritykseksi, Konttila kertoo.

Yritys tuottaa kuljetus- ja jätepalveluita Jämsän seudulla ja toimii myös Mepak-Kierrätys Oy:n alueellisena operaattorina metallipakkausjätteen osalta. 

Nyt käynnissä on jälleen uusi sukupolvenvaihdos, kun siskokset Pilvi ja Suvi Konttila ottavat haltuunsa perheyrityksen toimintaa. Vanhempi polvi on mukana siirtämässä hiljaista tietoa eteenpäin, Pilvi Konttila toteaa. 

– Ala on niin kiinnostava, että ei tästä ihan hevillä lähdetä! Itsekin olen ollut lapsesta saakka täällä, ensin haravan varressa ja nyt vuoden alusta toimitusjohtajana. Koko perhe on tässä mukana auttamassa: Suvi on enemmän kentällä ja käytännön työssä, minä hoidan paperiasioita, Pilvi Konttila kertoo. 

Lakimuutoksia odotetaan jännityksellä

Erkki Salminen Oy ylläpitää Jämsänkosken Myllymäessä jäteasemaa, jolla vastaanotetaan metallijätteen lisäksi kaikkia yleisimpiä kotitalouksista kerättäviä jätejakeita sekä esimerkiksi kivimateriaalia ja puuta. Jätekuljetuksia otetaan vastaan Jämsän seudun lisäksi myös ympäri Suomen.

Osa jätteestä käsitellään itse omilla laitteilla, ja osa lähtee käsittelyyn muualle. Esimerkiksi metallipakkausjäte toimitetaan Kuusakoskelle. 

Myllymäen jäteaseman kautta kulkee metallijätettä 500 tonnia vuodessa, Pilvi Konttila arvioi.

– Oma tuntumani on, että metallin keräysaste on Jämsän alueella hyvä. Ihmiset kierrättävät metallia mielellään, mutta välillä astioihin eksyy esimerkiksi elektroniikkaa. Tuottajayhteisöllä onkin tärkeä rooli muistuttaa kuluttajia oikeaoppisesta lajittelusta, Konttila toteaa.

Uudistuvan jätelain pykäliä seurataan myös Erkki Salmisella tarkkaan. Pienyrityksen etuja ovat ketteryys ja keskustelun mahdollisuudet, mutta kuljetuspalveluiden kunnalliset kilpailutukset voivat käydä liian raskaiksi pienille ja paikallisille toimijoille, Pilvi Konttila pohtii. 

Hän toivookin keskusteluyhteyttä päättäjien ja kentän toimijoiden välille.

– On hyvä, että kierrätysastetta pyritään nostamaan lainsäädännöllä, mutta meille pienyrityksille tulevaisuuteen katsominen on hankalampaa. Tulevaisuuden ennustettavuus vähenee kuljetusyrityksissä, mikä hankaloittaa uuteen kalustoon ja käsittelylaitteistoon investoimista ja pahimmassa tapauksessa kaventaa pienyrityksien elinmahdollisuuksia. Tuottajayhteisö voi auttaa siinä, että meidän äänemme kuuluu myös päättäjätasolle, Pilvi Konttila toteaa.