Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2022/01/lajittelu-1364x650.jpg

17 tammi 2022

Kausivaihtelu tuo haasteita jätehuoltoon Tunturi-Lapissa

Perheyrityksen vahvuuksia ovat tutut kasvot ja pitkien asiakassuhteiden luoma luottamus. Kittiläläisen Hettula Oy:n toimitusjohtaja Pertti Hettula tunnistaa alueen haasteet, mutta myös hyvät puolet.

Yli kuudenkymmenen vuoden ajan toiminut Hettula Oy tarjoaa jätehuoltopalveluita Kittilän, Kolarin, Muonion, Enontekiön ja Sodankylän alueilla. Jätteiden keräilyn ja vuokralavatoiminnan lisäksi yritykseltä löytyy hinauspalvelu sekä henkilöliikennettä. Lasten myötä yrityksessä toimii jo kolmas sukupolvi, ja neljäs on kasvamassa, toimitusjohtaja Pertti Hettula kertoo.

– Perheyrityksessä näkee menneisyyden ja tulevaisuuden samaan aikaan. Asiakkaiden kiitos ja luottamus ovat työn suola. Kehitämme jätehuollon toimintaa koko ajan, nytkin asemalla on menossa iso laajennusinvestointi, Pertti Hettula kertoo.

Hettula Oy:n jäteasemalla lajitellaan vuosittain 8000 tonnia jätettä. Siellä sijaitsee myös Mepakin vastaanottoterminaali. Jäteasema on murskaimineen ja seuloineen ainoa lajissaan Tunturi-Lapin alueella, Pertti Hettula kuvaa.

– Pienmetallin, kuten muidenkin jätejakeiden kerääminen tällä alueella on haastavaa pitkien etäisyyksien ja suuren kausivaihtelun vuoksi. Suurin osa jätteestä syntyy joulu-huhtikuun välisenä aikana, Hettula kertoo.

Lapissa ympäri vuoden

Kun Hettulan keräysauto kävi tyhjentämässä Ringin ekopisteitä, saattoi yhdellä kierroksella tulla auton mittariin 1300 kilometriä. Tammikuussa pakkanen huitelee lähes neljässäkymmenessä asteessa, ja jäteastiat ovat sään armoilla, kuten kuskitkin. Yksi hyvä puoli siinäkin toisaalta on.

– Työkinthat ei tällä kelillä häviä, ne muistaa kyllä minne on jättänyt, Pertti Hettula murjaisee.

Sitten hän vakavoituu. Kierrätyksen lisääminen olisi tärkeää Lapin puhtaan ja kauniin luonnon turvaamiseksi – sen ymmärtävät turistitkin. Lapin lumolla on kuitenkin myös arkinen puolensa, joka koskee alueen asukkaita ja yrityksiä.

– Kaikilla täällä on sama haaste ison kausivaihtelun kanssa. Lajittelu maksaa yrityksille ympäri vuoden, vaikka tulot tehdään neljässä kuukaudessa. Sen ymmärtää, miksi esimerkiksi pienille kausiravintoloille kynnys on korkea. Joskus sanotaan leikillään, että turisteja tarhataan osan vuodesta ja poroja osan vuodesta, Hettula keventää.

Tuottajayhteisöllä tärkeä rooli

Kierrätyskelpoisia materiaaleja pitäisi estää paremmin päätymästä sekajätteeseen. Tunturi-Lapissa on kuitenkin eri edellytykset esimerkiksi kiinteistökeräyksen toteuttamiseen kuin isoissa kaupungeissa, Pertti Hettula muistuttaa.

– Yrittäjäpuolella on kyllä intressiä tehdä ja kehittää, mutta saa nähdä miten kunnallistaminen tulee vaikuttamaan sektoriin. Suurin osa meidän alueella on pikkukuntia, joissa on alle 10 tuhatta asukasta, joten kiinteistökeräys ei välttämättä tule täällä voimaankaan. Katsotaan, miten käy. Mutta se pitää sanoa, että ilman Mepakin aktiivista roolia ja panosta olisi moni asia meilläkin jäänyt miettimättä ja tekemättä, Hettula kiittää.

Ison Suomen isossa Lapissa pienestä ponnistanut Hettuloiden perheyritys porskuttaa muutosten keskellä. Jylhät maisemat edustavat pysyvyyttä, ja lasten kasvamisesta luonnon keskellä huomaa ajan kulumisen. Pertti Hettula saa nauttia päivittäin siitä tunnelmasta, joka muualla asuville on vain osa hiihto- tai vaellusloman hehkua.

– Tämä lappilainen elämäntapa on ihan oma juttunsa. Miekhän en ole ikinä muualla asunut kun täällä Kittilässä, eikä ole koskhan aikomustakaan lähteä muualle, Pertti Hettula toteaa. 

Lue lisää: Hettula Oy Facebookissa ja Instagramissa.