Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2019/04/infograafi_metallinkierto_desktop-1.svg

8 helmi 2021

Kierrätysvaatimukset on saavutettu

Ylitarkastaja Tuomo Aunola arvioi kierrätystavoitteiden tiukentuvan entisestään.

Pakkausten kierrätysmäärät ovat pysyneet korkeina. Juuri valmistuneen tuottajavastuutilaston mukaan kierrätysmäärät ovat olleet positiivisessa kasvussa mittausvuonna 2019.

Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Tuomo Aunola iloitsee erityisesti muovipakkausten korkeasta kierrätysasteesta.

”Näkee, että muovin kierrätykseen on viimeisten vuosien aikana panostettu merkittävästi ja se panostus on kannattanut. Ennen vuotta 2016 Suomessa kierrätettiin kuluttajapuolella lähinnä muovipulloja, nyt muovi kiertää myös kotitalouksissa.”

Toinen iloinen yllättäjä ovat puupakkaukset, jotka ovat myös saavuttaneet kierrätystavoitteensa. Vaikka puukuidun käyttö yleistyy kuluttajapakkauksissa, ylivoimainen enemmistö puupakkauksista käytetään yrityksissä.

”Pakkauspuolella on tehty paljon töitä, jotta myös puun kierrättämisestä tulisi houkuttelevaa.”

Metalli on malliesimerkki

Uudet tilastot eivät ole täydelliset. Aunola muistuttaa, että luvuista uupuvat pienten yritysten, ulkomaisen verkkokaupan sekä yksityisen maahantuonnin luvut.

”On selvää, että nyt luvut ovat hieman liian hyvät todellisuuteen nähden.”

Siitä huolimatta korkeat kierrätysasteet lupaavat hyvää kehitystä alan sisällä. Myös metallipakkausten kierrätysaste on säilynyt edelleen vakaana.

”Metalli on kierrätyksestä hyvä malliesimerkki. Toiminta on aikanaan lähtenyt siitä liikkeelle, että halua ja intoa kierrättämiseen on ollut. Sille pohjalle on hyvä rakentaa.”

Muutosta ennakoidaan jo

Tulevaisuudessa kierrätystavoitteet muuttuvat yhä tiukemmiksi.

”EU-direktiivin mukaan seuraavat tiukat paikat ovat vuosina 2025 ja 2030”, Aunola toteaa.

Muutosta ennakoidaan jo, sillä uusi jätelaki tulee painottamaan erityisesti pakkausjätteiden keräystä ja kierrätystä. Aunola ei ole huolissaan metallin keräysasteesta.

”Metallin suhteen kierrätysmäärät näyttävät lähes aina hyviltä. Markkinaheilahtelutkaan eivät voi kokonaan kiistää metallin arvoa, se tulee olemaan aina raaka-aine, joka kannattaa kierrättää.”

Lisätietoa tuottajavastuutilastosta Ely-keskuksen sivuilla.