Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2021/11/img-20211116-104056-bokeh-1364x650.jpg

16 marras 2021

Matti Kulmala on metallipakkausten aitiopaikalla

Mepakin hallituksen jäsen Matti Kulmala on huolissaan roskaantumisesta ja maailman merien hyvinvoinnista. Pakkausten kierrätysjärjestelmät  toimivat, jos ne vain tunnetaan tarpeeksi laajalti.  

Emballator Metalpak Oy:n laatupäällikkö Matti Kulmala on työskennellyt metallipakkausten  parissa jo 80-luvun puolivälistä lähtien. Yrityksen nimi ja omistajat ovat vaihtuneet vuosien kuluessa, mutta Kulmala on pysynyt metallipakkausten valmistamisen aitiopaikalla. 

– Päädyin G.W. Sohlbergin Herttoniemen tehtaan offset-painoon ensin työnjohtajaksi ja sittemmin painon päälliköksi. Suoritin tuolloin graafisen alan faktoritutkinnon. Myöhemmin toimin muun muassa logistiikan puolella, EHS päällikkönä ja QEHS päällikkönä ja nyt puolitoista vuotta olen ollut Emballatorin Lempäälän tehtaalla laatupäällikkönä, Kulmala kertoo.  

Ruotsalaisomisteinen Emballator Metalpak Oy valmistaa Lempäälässä metallipakkauksia teknokemian ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Siis esimerkiksi kaupan vihannesosastolta löytyviä kurkkupurkkeja, joista itsepalvelutynnyreitä täydennetään, Kulmala selventää. 

 – Teknokemian sektorille valmistamme pakkauksia muun muassa maaleille, lakoille, ohenteille sekä liuottimille 3–20 litran koossa. 

Ympäristö- ja laatujärjestelmistä vastaaminen on Kulmalan mielestä merkityksellinen osa hänen työnsä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Viime vuonna Kulmala hankki Emballatorin Lempäälän tehtaalle kultaisen EcoVadis-sertifikaatin todisteeksi vastuullisuudesta. 

– Sustainability-teemat kiinnostavat asiakkaita ja sidosryhmiä yhä enemmän. Kysymykset liittyvät  esimerkiksi metallien kierrätysasteisiin sekä siihen, mistä metallin malmi on peräisin, Kulmala kertoo. 

Kuluneen vuoden hallituspesti Mepakissa on avannut uusia näkökulmia ympäristöasioihin, jotka  ovat olleet osa Kulmalan työhön jo vuosikymmenten ajan. Mepakin roolin yhteiskunnassa Kulmala kokee suureksi. 

– Metalli kiertää hyvin, mutta tilanne voisi olla toinen ilman organisoitua toimintaa. Kuka näistä  asioista tiedottaisi kuluttajille ja koordinoisi muun muassa keräysverkkoa? Tilanne voisi olla toinen ilman toimivaa tuottajayhteisöä, Kulmala toteaa. 

Kulmala haluaa antaa oman panoksensa kierrätykseen paitsi työn ja luottamustoimien kautta,  myös omassa arjessaan. Yhteydenotto Rinkiin ja paikallisiin viranomaisiin poiki keräysastian kirkonkylän ekopisteelle, ja nyt mökkireissulla voi pelastaa maailmaa muovipakkaus kerrallaan, Kulmala nauraa, sitten vakavoituen. 

– Olen huolissani muovista ja sen vaikutuksesta meriin ja vesistöihin. On surullista katsoa aamulenkillä, kun roskapöntöt tursuavat jätteitä kävelytien varressa. Panttijärjestelmä alumiinitölkeillä ja pulloilla on hyvä, mutta helppoa ratkaisua roskaantumiseen ei ole. Muovin osalta tarvitaan yhä enemmän kehitystyötä, ettei se jäisi ikuiseksi vaivaksi luontoon, Kulmala pohtii.