Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2022/10/image0-1364x650.jpeg

6 loka 2022

Pekka Tommola: SPT kokoaa tuottajavastuun huippuosaamisen yhteen

Suomen Pakkaustuottajien tuore toimitusjohtaja Pekka Tommola rakentaa uutta organisaatiota vanhojen tuottajayhteisöjen vahvalle pohjalle. 

Pekka Tommola aloitti elokuussa 2022 pakkausten tuottajavastuusta huolehtimaan perustetun Suomen Pakkaustuottajat Oy:n toimitusjohtajana.

Tommola on tehnyt pitkän uran Stora Ensolla.

– Aloitin Stora Ensolla digipainamisen kehityshankkeissa vuonna 2004, ja muutaman vuoden työskentelin Belgian Lieristä käsin. Rakensimme talon Espooseen vuonna 2009, mutta työn vuoksi olin jatkuvasti ulkomailla. Asiakkaat olivat kaikilla aikavyöhykkeillä; Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa, Tommola kertoo.

Vuosien ajan arki olikin ollut sitä, että mies kulki edellä ja matkalaukku perässä. Kun Stora Ensolla aukesi paikka kotimaan aaltopahviliiketoiminnan myyntijohtajana vuonna 2012, Tommola asettui Lahteen. 

Tuottajayhteisö rakentuu tekijöistä

Vastuullisuus ja kehittäminen ovat olleet Tommolan uralla usein keskipisteenä. Uudessa roolissa SPT:n toimitusjohtajana nämä vielä korostuvat. 

– Myyntijohtajan työn kautta pääsin tutustumaan myös tuottajavastuuasioihin, joten ne eivät tule ihan uutena eteen. Olen toiminut Suomen Aaltopahviyhdistyksen ja Pakkausyhdistyksen hallituksissa, missä seurasimme läheltä SUP-direktiivin ja muun lainsäädännön kehitystä. Saaga on sillä tavalla tuttu, Tommola sanoo.

Pirkanmaan Ely-keskus myönsi SPT:lle tuottajayhteisön statuksen syyskuun lopussa. Nyt  toiminnan integrointi ja suunnitteleminen lähtevät kunnolla liikkeelle. Yhdistyvien tuottajayhteisöjen henkilöstöä siirtyy SPT:n palvelukseen ja vanhoja yhtiöitä ajetaan alas syksyn aikana.

On ainutlaatuinen tilaisuus päästä vetämään tällaista huippuosaajien joukkoa, Tommola sanoo.

– Pakkausten tuottajavastuukentällä on pienessä piirissä valtavasti osaamista, ja aiemmin monet heistä ovat tehneet yrityksen kaikki tehtävät itse. Uudessa organisaatiossa keskitämme operaatioita ja harmonisoimme toimintatapoja niin, että kaikkien osaaminen pääsee parhaalla tavalla käyttöön.

Tavoitteina tehokkuus ja vastuullisuus

Kuntakeräyksen kustannukset ja materiaalien runsaus ovat haasteita, joita uusi tuottajayhteisö joutuu ratkomaan heti ensitaipaleella. Tommola sanoo, että toimintojen suunnittelussa mennään tuottajan etu edellä.

– Pakkausten tuottaja etsii luotettavaa kumppania, joka hoitaa tuottajavastuun resurssitehokkaasti. Tavoitteemme on olla heille hyvä valinta. Aiemmissa tuottajayhteisöissä on jo tehty paljon työtä eri materiaalien eteen, mutta tekemistä riittää edelleen, Tommola toteaa. 

Tommola työskentelee ainakin toistaiseksi Lahdesta käsin, sillä iso osa työstä hoituu verkon välityksellä. Etenkin organisaation alkutaipaleella on kuitenkin tärkeä päästä tapaamaan ihmisiä myös kasvokkain, Tommola toteaa.

– Haeskelemme SPT:lle omaa toimistotilaa pääradan varrelta. Hyvät kulkuyhteydet ovat tärkeitä nykyajan hybridissä työskenteleville ihmisille. 

Palautumista mökillä

Arjen asioista irrottautuminen tapahtuu ulkoilmassa. Viikonloppuisin Tommolan puolisoineen löytää perheen mökiltä Iitistä, missä tulee ulkoiltua väkisinkin. 

 – Muistan mökin lapsuudestani työleirinä, jonka ylläpitoon en ikinä ajatellut haluavani ryhtyä. Nyt mieli on kuitenkin muuttunut, ja on kiva puuhastella milloin mitäkin mökin pihapiirissä, Tommola nauraa.

Viime vuodet ovat rajoittaneet matkustelusta pitävän pariskunnan ulkomaanmatkoja, mutta elämyksiä voi kokea kotikulmillakin.

– Duunipäivien jälkeen lähdemme rouvan kanssa lenkille järvenrantaan ja irrotamme sillä tavalla ajatukset työasioista. Olemme myös innokkaita ruoanlaittajia ja kokeilemme mielellämme uusia makuja maailman joka kolkasta. Välillä sitä itsekin hämmästyy herkullisesta lopputuloksesta, Pekka Tommola kertoo.