Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2020/10/kuluttajapakkaus_rinkituotekuvat0395-2-1364x650.jpg

26 loka 2020

Tuottajavastuu: Muutoksia vuosittaiseen raportointiin

Moni yritys voi hoitaa tuottajavastuutaan liittymällä mukaan Rinkiin. Ringissä yrityksen tarvitsee vain raportoida käyttämänsä pakkaukset ja maksaa kierrätysmaksut. Pakkaustietojen raportointi on muuttumassa. 

 Yrittäjä, tunnetko tuottajavastuusi? Yrittäjän tuottajavastuu tarkoittaa, että yrityksen on huolehdittava tuotteidensa pakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä sekä lajitteluun liittyvästä kuluttajavalistuksesta.   

Suomessa pakkausten tuottajavastuu koskee yrityksiä, joilla on vähintään miljoonan euron liikevaihto ja jotka pakkaavat tai pakkauttavat tuotteitaan Suomen markkinoille tai maahantuovat pakattuja tuotteita Suomeen. Tuottajavastuun mukaisten velvoitteiden hoitamatta jättämisestä voi seurata viranomaisen asettama laiminlyöntimaksu.   

 Yksi sopimus, viisi apukättä 

 Rinkiin liittyessään yritys liittyy samalla viiteen pakkausten tuottajayhteisöön, jotka vastaavat yhdessä yrityksen keräys-, kierrätys- ja viestintävelvollisuuksista.  Viiden toimijan yhteistyö tekee toiminnasta hyvin helppoa ja kustannustehokasta yrittäjälle. Metallipakkauksista vastaa Mepak-kierrätys Oy, kuitupakkauksista Suomen Kuitukierrätys Oy, muoveista Suomen Uusiomuovi Oy, puupakkauksista Puupakkausten kierrätys PPK Oy ja lasipakkauksista Suomen Keräyslasiyhdistys. 

– Lopulta yrittäjän osa on hyvin helppo, sillä yrityksen tarvitsee vain raportoida käyttämänsä pakkaukset ja maksaa kierrätysmaksut, tuottajayhteisöt ja Rinki hoitavat kaiken muun, toteaa Mepak-kierrätyksen toimitusjohtaja Satu Estakari. 

Vuosittaiset kierrätysmaksut määrittelee tuottajayhteisö.  Kierrätysmaksut perii Rinki ja niillä rahoitetaan pakkausten kierrätys ja kuluttajapakkausten keräys Rinki-ekopisteiltä. Maksut perustuvat aina yrityksen antamiin tilastotietoihin edelliseltä vuodelta. 

Edellisen vuoden pakkausmäärät ja -materiaalit raportoidaan vuosittain Ringille, helmikuun loppuun mennessä. Raportointi on tehty helpoksi, sillä muovi, lasi, paperikuidut, metalli ja puupakkaukset raportoidaan samalla kertaa, samaan paikkaan.   

 Muutoksia raportointiin 

Vuoden 2020 pakkaustiedot raportoidaan uudistetulla tavalla, EU-vaatimusten vuoksi. Uusi vaatimus on, että erikseen raportoidaan kuluttaja- ja yrityspakkaukset, kertakäyttöiset pakkaukset ja uudelleenkäytettävät pakkaukset sekä yhdestä materiaalista ja useasta materiaalista valmistetut pakkaukset. Myös useasta materiaalista valmistettujen pakkausten eri materiaalit raportoidaan erikseen, ellei niiden määrä ole vähäinen. Rinkiin kuuluvat yritykset ovat saaneet uudet raportointiohjeet Ringistä viikolla 42. Ne löytyvät myös Ringin verkkosivuilta  

Ringin verkkolehti kertoo lisää aiheesta  ja kuvaa valmistautumista muutokseen. 

Tutustu raportointiin: Raportointi tapahtuu Ringin extranetissä osoitteessa extranet.rinkiin.fi –  helmikuun loppuun mennessä. Ole yhteydessä Ringin yritysasiakaspalveluun tarvittaessa: RINKI Oy:n asiakaspalvelu yrityksille, p. 09 6162 3500 tai info@rinkiin.fi