Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2019/04/mepak_metallinkierto_header_1-1364x650.png

13 kesä 2022

Tuottajavastuun muutokset etenevät

Suomen Pakkaustuottajat Oy odottaa tuottajayhteisön statusta. Nousevat kierrätysvelvoitteet asettavat kustannuspainetta tuottajille.

Uuden jätelain myötä pakkausten tuottajavastuu on muutoksessa. Jatkossa pakkausten tuottajayhteisön on esimerkiksi tarjottava palvelut kaikille pakkausmateriaaleille, kun tähän saakka Suomessa on ollut oma tuottajayhteisö kullekin materiaalille.

Suomen Pakkaustuottajat Oy (”SPT”) perustettiin uudeksi kaikki pakkausmateriaalit kattavaksi tuottajayhteisöksi elokuussa 2021. Tuottajayhteisöt Mepak-Kierrätys Oy (”Mepak”), Puupakkausten Kierrätys PPK Oy (”PPK”), Suomen Keräyslasiyhdistys ry (”SKY”) ja Suomen Kuitukierrätys Oy (”SUK”) yhdistävät toimintonsa yhteen yhtiöön. Yhtiöt jatkavat toimintaansa yhdistymiseen saakka.

SPT on jättänyt hakemuksen yhtiön merkitsemisestä tuottajarekisteriin. Rekisteröinnistä vastaa Pirkanmaan ELY-keskus.

Hakemusta valmisteltiin yhteistyössä valvovan viranomaisen kanssa, jotta suunnitelmat vastaisivat viranomaisen ja lainsäädännön vaatimuksiin, Suomen Pakkaustuottajat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heli Tammivuori perustelee.

– Meille oli tärkeää, että hakemus saadaan valmiiksi hyvissä ajoin ennen kesäkuun lopun määräaikaa. On keskeistä, että voimme turvata tuottajavastuuvelvoitteiden jatkuvuuden yhdistymisprosessin aikana, Tammivuori toteaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n jutussa.

Sulautuvien tuottajayhteisöjen nykyinen henkilöstö siirtyy Suomen Pakkaustuottajat Oy:n työntekijöiksi fuusion jälkeen.

SPT on myös vahvistanut organisaatiotaan rekrytoimalla muovinkierrätystoimintoihin keskittyvän materiaalipäällikön. Tehtävässä aloittaa aiemmin Lassila &Tikanojalla työskennellyt Sanna Peltola, jolla on yli kymmenen vuoden kokemus tuottajavastuuasioista.

Lisää vastuuta tuottajille

Lähitulevaisuudessa tuottajavastuullisten yritysten velvoitteet laajenevat ja kustannukset kasvavat. Myös tuhannet uudet yritykset tulevat tuottajavastuun piiriin, jos suunniteltu miljoonan euron liikevaihtoraja poistuu.

Pakkausjätteen erilliskeräys laajenee, kun kaikki vähintään viiden asunnon taloyhtiöt tulevat keräyksen piiriin. Tuottajayhteisöt, Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto ovat sopineet yhteistyöstä pakkausjätteen keräyksessä, ja sen käytännön toteutusta suunnitellaan parhaillaan.

Yhteistyötä kuntien ja pakkausten tuottajayhteisöjen välillä on tehty jo aiemmin esimerkiksi Rinki-ekopisteverkostoa täydentävillä ekopisteillä ja kiinteistökohtaisella keräyksellä. Kunnat ovat toimittaneet asukkailta keräämänsä pakkausmateriaalit tuottajayhteisöjen järjestämään kierrätykseen toukokuusta 2015 alkaen.

Muistilista: Näin tuottajavastuu laajenee

  • Kierrätystavoitteet nousevat ja kierrätysaste lasketaan aiempaa tiukemmalla laskentatavalla
  • Kaikki vähintään viiden asunnon taloyhtiöt tulevat kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten erilliskeräyksen piiriin viimeistään heinäkuussa 2023
  • Lajittelu- ja erilliskeräysvaatimukset laajenevat koskemaan myös yritysten pakkausjätteitä
  • Tuottajavastuuvelvoitteiden piiriin tulevat myös niin sanottuja SUP-tuotteita (single used plastics) koskevat valistus- ja raportointitoimet sekä roskaamisen ehkäiseminen
  • Kuntien siivouskustannukset tulevat tuottajavastuullisten yritysten maksettavaksi.

Lisää aiheesta:

Rinki: 5 kysymystä tuottajayhteisöjen fuusiosta

Kehittyvä elintarvike: Pakkausten tuottajavastuu on muutosten keskellä