Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2022/04/kiusauskeittio-3-1364x650.jpg

4 huhti 2022

Valmisruoka viihtyy alumiinipakkauksessa  

Kokkikartanon valmisruokia pakataan alumiiniin keveyden, kestävyyden ja kierrätettävyyden vuoksi. Maarit Salakka toteaa, että helppous ohjaa kuluttajaa niin valmisruokaostoksilla kuin lajittelupisteelläkin.  

Kestävän pakkaamisen teemat ovat elintarvikealalla kehittämisen keskiössä. Maarit Salakka toimii Snellman-konserniin kuuluvalla Kokkikartanolla valmisruokien pakkausmateriaalien ostajana ja koordinoi pakkaamiseen liittyviä kehitysprojekteja. Yrityksessä on tutkittu esimerkiksi kuitu- ja biopohjaisten materiaalien soveltumista valmisruokapakkaamiseen. 

Uusien innovaatioiden kaikki ominaisuudet eivät kuitenkaan vielä sovellu laajempaan tuotantoon, Salakka toteaa.  

– Nykyistenkin materiaalien optimoinnilla päästään onneksi pitkälle: välttämällä ylipakkaamista ja esimerkiksi ohentamalla muovipakkauksia voidaan säästää tuhansia kiloja materiaalia vuodessa, Salakka sanoo. 

Kokkikartanon käytetyimmät pakkausmateriaalit ovat muovi, alumiini, kartonki ja paperi. Alumiinipakkauksia hyödynnetään esimerkiksi useammalle syöjälle suunniteltujen kiusauksien, joululaatikoiden ja pastaruokien pakkaamiseen. Myös annoskeittojen kannet ovat alumiinia. 

Alumiinilla on arvoa 

Viime vuosina raaka-aineiden markkinahinnat ovat nousseet, mikä on ajanut yrityksiä ja kuluttajia pohtimaan hyödykkeiden arvoa uudella tavalla. Kun jo kertaalleen käytössä ollutta materiaalia hyödynnetään uudelleen, energian ja uusien resurssien tarve vähenee. 

Salakka kokee, että kun tietoa hiilijalanjäljen pienentämisestä on saatavilla enemmän, myös ihmisten asenteet kehittyvät.  

– On meidän kaikkien vastuulla, että arvokkaat materiaalit saadaan talteen. Nykyään metallin lajittelu on jo osa yhteiskuntaa esimerkiksi panttitölkkien osalta, mutta luulen, että erilliskerätyn metallin määrissä olisi vielä kasvupotentiaalia. Alumiinin osalta ymmärretään kyllä, miten arvokas materiaali on kyseessä, mutta arjessa palaneen ruoanjämän irrottaminen vuoan reunasta voi tuntua raskaalta ja pakkaus päätyy sekajätteeseen, Salakka toteaa. 

Alumiinin etuja ovat keveys, helppous ja kestävyys sekä tehdasprosessissa että kotikeittiössä. Alumiinivuoka kestää lämpötiloja pakkasesta grilliin, ja sitä voidaan kierrättää lähes loputtomiin.  

Kokkikartanolla käytetään Pohjoismaissa valmistettuja alumiinivuokia, jotka säästävät luonnonvaroja ja energiaa, Salakka kertoo. 

– Käyttämämme vuoat sisältävät vuokatyypistä riippuen 40–70 % kierrätettyä alumiinia, mikä pienentää ympäristörasitusta merkittävästi. Myös pakkaustuottajilla on mielestäni suuri rooli kouluttaa ja informoida meitä pakkaajia, jotta ymmärrämme mahdollisimman laajasti koko valmistusketjua ja tiedostamme sen, mihin pakkaamme, Salakka toteaa. 

Tieto lisää ymmärrystä 

Kuluttajat toivovat elintarvikepakkauksilta helppoutta – sekä käytössä että kierrätyksessä. Salakka kertoo, että pakkauksista saadaan Kokkikartanollakin säännöllisesti asiakaspalautetta. 

– Pakkausten pitää olla helposti avattavia ja materiaalien helposti tunnistettavissa. Olemme kirjanneet pakkauksiin tarkat materiaalitiedot ja kirjalliset kierrätysohjeet, jotta lajittelu kotona olisi mahdollisimman helppoa, Salakka kertoo. 

Tiedottamisella ja kampanjoinnilla pyritään muistuttamaan, miten tärkeää on erotella eri pakkausmateriaalikomponentit ja niiden lajittelu edelleen omiin materiaalijakeisiin. Tässä tuottajayhteisöillä, Ringillä, kaupoilla sekä elintarviketoimijoilla on tärkeä rooli. 

Tuottajayhteisöjen uudelleenjärjestäytyminen onkin Salakan mukaan hyvä asia.  

– Meillä on yhteinen päämäärä, yhdessä tekeminen ja linjaaminen auttaa meitä puhumaan samasta asiasta ja tekemään toimenpiteitä samalla tavalla. Yhdessä saadaan asioita parhaiten aikaan, Maarit Salakka summaa. 

Kuva: Kokkikartano