Ajankohtaista

https://www.mepak.fi/app/uploads/2021/12/dji-0024-edit-1364x650.jpg

10 joulu 2021

Yhteistyö mahdollistaa laajat jätehuollon palvelut myös Lapissa

Napapiirin Residuum juhlii 20-vuotista taivaltaan joulukuussa 2021. Pohjoisen sääolot ja pitkät välimatkat asettavat haasteita toiminnalle, mutta kierrättämisen tahtoa on, suunnittelupäällikkö Satu Portti toteaa.

Rovaniemen, Pellon ja Ranuan kuntien jätehuollosta vastaava Napapiirin Residuum viettää juhlavuottaan. Vuonna 2001 perustetun jätehuoltoyhtiön toiminta-alue kulkee länsirajalta Ranuan itärajalle saakka. Toiminnalla on toki yritystä pidempi historia, ja nykyään Residuum huolehtii yli 70 tuhannen asukkaan jätteiden keräyksestä ja kuljetuksesta, suunnittelupäällikkö Satu Portti toteaa.

– Rovaniemellä meillä on laajasti palveleva Kierrätyspuisto Residuum ja Ranualla ja Pellossa pienemmät kierrätysasemat. Tuottajayhteisöjen terminaalit palvelevat Residuumissa, ja ilman heitä meillä ei ehkä olisi mahdollisuutta näin laajaan palveluvalikoimaan. On eri asia ylläpitää palveluverkostoa Lapissa kuin Etelä-Suomessa, Portti muistuttaa.

Lapin välimatkat ja sääolosuhteet tuovat lisänsä jätehuollon järjestämiseen. Sekä kuntien että Residuumin kunnossapitotyöntekijät ansaitsevat Portin mukaan kiitoksen siitä, miten nopeasti keräyspisteet saadaan esimerksi luotua lumesta ja takaisin asukkaiden käyttöön.

– Ekopisteitä on alueellamme 85, ja kertymät voivat olla isoja, jos vaikka syysliukkaat tai lumentulo myöhästyttää tyhjennystä. Sellaisissa kohteissa olemme varautuneet esimerkiksi useammalla kartonkisäiliöllä, Portti kertoo.

Kierrätystahtoa löytyy

Kuluttajien valistaminen kierrätyksen mahdollisuuksista ja lajittelusta on oleellinen osa Residuumin toimintaa. Verkkosivuilla palvelee neuvontabotti Kerttu, jolta voi kysyä mieltä askarruttavan jätteen lajittelusta.

Jokakesäisen jätteenkeräyskiertueen lisäksi Residuum pyrkii siihen, että kierrätyskelpoinen jäte olisi helppo viedä keräykseen ympäri vuoden. Esimerkiksi Ranualla on reilusti yhteiskeräyspisteitä, Satu Portti kuvaa.

– Yhteiskeräyspisteillä on helppo asioida eikä tarvitse miettiä, miten mökkitie kestää tai miten kiinteistökohtainen keräys saataisiin järjestettyä kesämökille. Vaikka ekopisteiden ja kuntakeskuksien välillä voi olla pitkiä matkoja, pyrimme tuottamaan palvelua niin, että kierrätys olisi kohtuullisen vaivatonta joka paikassa.

Residuumin kautta kulki viime vuoden aikana 289 000 kiloa metallijätettä. Portti kertoo, että Rovaniemen, Pellon ja Ranuan asukkailla on intoa ja halua metallin kierrätykseen.

– Mielestäni metallinkierrätyksen merkitys realisoituu hyvin Lapissa kaivostoiminnan myötä. Yksi näkökulma on se, miten kierrätetty metalli vaikuttaa kaivoksista nostettaviin määriin. Tottakai metalli on myös kuluttajille helppo materiaali tunnistaa ja kierrättää, Portti toteaa.