Metallipakkausten kierrätysohjeet

Kotien kierrätettävät metallit

Mitä useampi lajittelee metallijätteet oikein, sitä enemmän saamme hyvää metallia talteen. Vain oikein lajitellut pakkausjätteet voidaan kierrättää ja käyttää materiaalina uusien metallituotteiden valmistamiseen.  Kierrätys säästää energiaa ja luonnonvaroja. Kiitos kun lajittelet!

 

Lajittele kotitalouden metallipakkausjätteet näin:

Metallipakkaukset: Tyhjennä ruoantähteet, huuhtele ja anna kuivua hetken verran ennen kuin varastoit metallipakkaukset kierrätystä varten. Älä laita metallipakkauksia kierrätyslaatikkoon muovipussissa. Jos pakkauksen eri osat voidaan irrottaa toisistaan, tulee ne lajitella materiaalin mukaan. Metallikannet, pullojen korkit ja alumiinifoliokannet kuuluvat metallikeräykseen.

Aerosolipurkit: Ponnekaasulla toimivien suihkepullojen, kuten hiuslakkapullojen, pitää olla täysin tyhjiä ennen kierrättämistä. Pakkaus on tyhjä, kun sieltä ei ravistaessa kuulu hölskymistä eikä venttiiliä painaessa kuulu pihinää.

Maalipurkit: Maalipurkkien tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Maalipurkin sisällä saa olla kuivaa maalia korkeintaan hyvin ohut, siveltimen vedon vahvuinen kerros. Kierrätä maalipurkkien kannet erikseen.

 

Lajittele muihin keräyksiin:

Kahvipaketit ja sipsipussit: Kahvi- ja sipsipakkaukset ovat yleensä pääosin muovia, vaikka niissä voi olla pieni kerros alumiinikalvoa. Nämä pakkaukset voi laittaa muovipakkauskeräykseen, mutta metallikoostumuksen takia ne eivät yleensä päädy uusiokäyttöön. Siksi voit lajitella ne myös sekajätteeseen.

 

Vie nämä vaarallisen jätteen keräykseen:

Täydet suihkepullot: Jos painepullo ei ole tyhjä etkä tarvitse tuotetta enää, vie pakkaus lähimpään vaarallisen jätteen keräyspisteeseen.

Maalia sisältävät maalipurkit: Jos maalipurkissa on vielä jäljellä maalia, vie purkki lähimpään vaarallisen jätteen keräyspaikkaan. Jos sinulla on useita vajaita maalipurkkeja, joissa on vesiohenteisia lateksimaaleja sekä liuoteohenteisia alkydi- ja öljymaaleja, voit kaataa nämä maalit yhteen purkkiin ja viedä sen vaarallisen jätteen keräyspaikkaan. Tällöin voit kierrättää kaikki tyhjät maalipurkit.

Uudenvuoden tinat: Uudenvuoden tinat ovat pääasiassa lyijyä. Niitä ei siksi saa palauttaa metallinkeräykseen, vaan ne kuuluvat vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan.

Vaaralliset aineet: Vaarallisten aineiden jäämiä, kuten kemikaaleja, öljyä, lääkkeitä tai kaasua, sisältävät pakkaukset on vietävä vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Lähimmän vaarallisten aineiden keräyspaikan löydät Kierrätys.info-verkkopalvelusta